tisdag, juli 05, 2005

Slut på sommarstiltjen?

Så här i semestertider drar de flesta svenskar ner på takten i sin yrkesverksamhet. Ändå är det fråga om inte en förändring är på gång på detta område. Den rättighet i form av betald ledighet som är en av de främsta kännemärkena för det svenska folkhemmet, och som gör att nationen mer eller mindre stannar av under en sommarmånad, har inte en självklar framtid. I takt med att folk börjat ställa krav på att deras arbete ska vara intressant och utvecklande och inte ett tvång så visar alltfler tendenser till att jobba även då man "ska" vara ledig.

En samhällsinstitution som är särskilt priviligierad vad beträffar ledighet är utbildningsväsendet. Detta är i varje fall i Sverige med sina tio veckor i verksamhetsuppehåll bara under sommaren ett paradexempel på hur ineffektivt arbetet kan organiseras. Den orädde journalisten Bo Torbjörn Ek på Norrländska Socialdemokraten har dock valt att inte hörsamma den långa pausvila som anbefallts vid Luleå Tekniska universitet. Istället har han fäst uppmärksamheten på vilka groteska kostnader universitetet har för resor per anställd.

Ek pekar i NSD bland annat på att Luleå har högre resekostnader per anställd än vad Umeå Universitet har. Och så har det varit hela 2000-talet. Det finns ingen annan förklaring till detta än att Luleås tekniska universitet misshushåller med resurserna. Särskilt förefaller lärosätets mindre meriterade professorer vara en priviligierad grupp. Universitetsdirektören och tillika universitetsstyrelsens lydiga redskap Staffan Sarbäck har följaktligen inte mycket att komma med i ärendet.

Under våren hanterade universitetsledningen beslutet om att flytta en av universitetets verksamheter på ett synnerligen okänsligt och inkompetent sätt. Det talades då bland annat om universitetets dåliga ekonomi och om att flytten av institutionen för hälsovetenskap från Boden till Luleå skulle förbättra denna. Nu vet vi att detta snack var nonsens och att landets nordligaste universitet snarare alltmer liknar en lekstuga för B- och C-lagsakademiker. Underhållen med hjälp av skattemedel givetvis.