måndag, juli 11, 2005

I väntan på nästa bomb

Ännu en gång har världen drabbats av ett allvarligt terrordåd. Världen säger jag därför att denna form av angrepp är en verksamhet av global karaktär. Det visade sig också snabbt att där blev här eftersom omkring 40 000 svenskar uppges vistas i London.

Det spekuleras redan om vilken stad terroristerna ger sig på nästa gång. Köpenhamn har nämnts som troligt mål. Sverige har i så fall den direkta terrorismen in på knutarna, dvs. intill sitt eget territorium.

Det behöver dock inte gå så långt. I takt med att det blir alltmer uppenbart för folkflertalet att terrorn inte går att koppla till några politiska motiv så ökar förutsättningarna för att de brottslingar som utför och planerar dåden kan gripas och dömas. Att påstå något annat än att det var ett fegt övergrepp att låta bomber detonera bland vanliga civila i Londons tunnelbana är ogörligt. Särskilt med tanke på stadens mångkulturella karaktär.

Den dystra konsekvensen av händelserna den 7/7 i London är förmodligen att mer av övervakning väntar. Redan har den förfärliga termen "social kontroll" föreslagits som medicin mot terrorism av en del kommentatorer. Det vill säga den form övervakning som praktiserades i byar förr i tiden och som av miljö- och bonderomantiker i nutiden ibland plockas fram som exempel på något som leder till det goda samhället. Låt oss slippa detta.