måndag, maj 02, 2005

Regionstyret i Norrbotten

Efter att ha legat i dvala under vintern har debatten om det nya regionstyret i Norrbotten tagit fart igen. Vad det handlar om är förstås om kommunförbundet och landstinget i länet ska lyckas i sina strävanden att få till stånd ett samverkansorgan för regional utveckling. Tidigare försök i den riktningen har ju inte gått så bra. År 2002 misslyckades man därför att inte alla kommuner i länet var eniga om att inrätta samverkansorganet (full enighet bland ett läns kommuner krävs för att få göra detta). Förra året stöp försöket bland annat på grund av ett förslag till förbundsordning i det tilltänkta samverkansorganet som i praktiken var ett medel till att återinföra socialdemokratiskt enpartistyre. Norrbotten är som bekant inte lika rött längre vad avser politisk färg. Och det har länets socialdemokrater inte ännu lyckats svälja.

Med det förslag till förbundordning som nu förs fram ges ökat utrymme för proportionalitet och därmed demokrati. Frågan är dock om landstinget - som är mest pådrivande i ärendet - kommer att få med sig alla kommuner denna gång. Det hela verkar på något vis amatörmässigt skött. Därtill hämmas den politiska sammanhållningen i Norrbotten av att länets kommuner drar åt olika håll, inte sällan med landstinget som katalysator.

Att landstinget i Norrbotten engagerar sig hårt i den här frågan har givetvis att göra med att det förs diskussioner om att förstatliga landstingen i Sverige. För de som inte passar in i en renodlad sjukvårdsorganisation gäller det då att skaffa sig nya arbetsuppgifter, som t.ex. regionalt utvecklingsansvar.

Hur frågan om att bilda samverkansorgan för regional utveckling hanteras i Norrbotten säger oss en del om hur små regioner kommer att klara sig inom ramen för Europasamarbetet. De regioner med svagt utvecklad kollektiv identitet som inte är så stora kan komma att få det svårt i denna funktion. Min egen ståndpunkt är därför att man i Norrbotten - inte bara på grund av svårigheterna att göra något på egen hand - orienterar sig mot andra landskap i norra Sverige i syfte att bilda en storregion med över en miljon invånare.