torsdag, maj 26, 2005

Åsiktsaristokrater del 2:2

Det gives många tillfällen att hoppa på de som i den svenska debatten av någon anledning anser sig torgföra åsikter bättre än andra. Med en andra artikel på mindre än en månad slår Ulf Bjereld till på DN Debatt med det underliggande politiska syftet att visa på motståndet mot svenskt NATO-medlemskap. Med stöd av resultat från den så kallade SOM-undersökningen hävdar Bjereld att svenskarnas NATO-motstånd ökar. Den fråga som genast inställer sig är varför en vetenskapsman med stöd av folkopinionen vill framföra något sådant?

Svaret kan gärna inte annat vara än att politiseringen drivits långt även inom ett etablerat lärosäte som det i Göteborg (där Bjereld verkar). Men få verkar de vara som uppmärksammar detta. Istället pekas finger åt de mindre högskolor och universitet som av elaka tungor kallas bygdehögskolor och regionalpolitiska satsningar. Ändå är narcissism ett lika vanligt problem vid dessa som vid större universitet.

Tänk om åsiktsaristokratin på Sveriges större universitet kunde balanseras av genuint regionala krafter vid mindre högskolor, vilken injektion till det offentliga samtalet det skulle bli. Vi skulle slippa höra det ensidiga kackel som får höras från förment internationellt renommerade forskare. Vi skulle kanske också få fram företrädare som kan argumentera för den regionala utvecklingen istället för de B-lagsakademiker med storstadskomplex som i många fall idag innehar rektorstjänsterna vid mindre högskolor.

Vore inte detta någonting att föredra?