söndag, maj 29, 2005

Franskt nej - inte bra

De tidigare farhågorna om att fransmännen kommer att rösta nej till EU:s nya konstitution besannades ikväll. Resultatet från Frankrike kommer att påverka utgången av den rådgivande omröstning om konstitutionen som hålls i Nederländerna på onsdag till förmån för detta lands nejsida menar en del. Därmed skulle hela den process i riktning mot fortgående politisk integration av EU vara verkligt hotad. Att ett av grundarländerna säger nej är ändå allvarligast.

Det finns dock skäl att vara optimist. Debatten inför folkomröstningen i Frankrike har trots allt också handlat om vad Frankrike kan göra för EU. Den har inte haft en så svensk karaktär där det mest frågats efter vad Frankrike kan få ut av unionen. Från den vänster som är splittrad i frågan har det bland annat riktats kritik mot utformningen av den sociala dimensionen i förslaget till konstitution. Alltid något.

De utländska politiker som engagerat sig för ett ja i den franska valkampanjen - bland andra Gerhard Schröder och Margot Wallström - lär få inkassera bakslag för sina egna karriärer på hemmaplan som en följd av resultatet. Ty att delta i politiken som europé har onekligen sina risker.

En risk tar också den som väljer att underställa ett beslut folkets dom. Det är nämligen inte ovanligt vid folkomröstningar att väljarna tar chansen att rösta mot den politik som förs i största allmänhet snarare än att avge ett ja eller ett nej på en preciserad fråga. Kanske var det missnöjet med de franska politikerna på hemmaplan som orsakade nederlaget ikväll.