lördag, maj 14, 2005

En liberal revolution i norr

Sedan länge har det varit så att Norrbotten gått att betrakta som i politisk mening rött. Historien om hur den anti-intellektuella väckelserörelsen laestadianismen med rötter i 1800-talet fick sin efterföljare i form av en regional variant av kommunism på 1900-talet är känd. Likaså hur den sistnämnda ynglat av sig i en annan intolerant politisk ideologi på 2000-talet: en påstått radikal feminism.

Denna för regionen så karaktäristiska men negativa ideologiska utveckling lägger emellertid inte hinder i vägen för den som vill tala om en liberal revolution i Norrbotten som pågått åtminstone sedan 1990-talet. Det är numera inte lika självklart (s) ska regera i länets kommuner och landstinget för all framtid. En förklaring till detta stavas Norrbottens Sjukvårdsparti som förmått ändra hela det politiska landskapet i regionen.

Nu är ju inte sjukvårdspartiet något liberalt parti, utan snarare en välfärdsnostalgisk anti-rörelse. Deras maktkritiska attityd har dock gjort att fler i Norrbotten börjat ställa sig frågor utifrån andra perspektiv än de traditionella. Vilket nog kan sägas vara en liberal revolutions främsta förtjänst.

Om denna på sikt kan ta sig konkreta uttryck i form av fördelning av mandat mellan partierna mera enligt det gängse svenska snittet och ett borttynande av manshatet så kanske det går att börja tala om en region med goda framtidsutsikter.