måndag, maj 23, 2005

Att straffa den olydige

Det verkar som om 1990-talets stora stridsäpple i den norrbottniska politiken - placeringen av det nya sjukhuset - får en uppföljare under 2000-talets första decennium. Detta sedan det stått klart att ledningen för Luleå Tekniska Universitet vill flytta institutionen för hälsovetenskap från Boden till Luleå. När sjukhuset byggdes mitt emellan Boden och Luleå kände sig många bodenbor överkörda. Det var ju i huvudsak deras arbetsplats som flyttades. Nu är de än en gång åsidosatta. Så går i alla fall debatten.

Inte har frågan om hälsovetenskapens flytt blivit mindre infekterad av att en numera före detta minister från Piteå återigen spelat huvudrollen i en fråga som berör bodensarna. Tillsammans med universitetets rektor har denne visat prov på bristande hörsamhet för de initiativ som trots allt tagits för att låta hälsovetenskapen kvarbli i Boden. Linjen är istället den att verksamheter utanför Luleå ska centraliseras till Porsön där huvuddelen av universitetets verksamheter är förlagda.

I logikens och konsekvensens namn av detta kan man därför tycka att också Musikhögskolan i Piteå borde flyttas till Luleå. Men det är inte en fråga som dryftats i den politiserade styrelsen vid det föga märkvärdiga Luleå tekniska universitet. Kanske mest för att den inneburit ett hot mot det starkaste av alla intressen, det egna. Ex-minister Sundström glömmer inte bort sin hemort.

Ändå är nog frågan om inte hälsovetenskapens placering främst handlar om något annat. Efter valet 2002 styrs Bodens kommun av en anti-sosseallians ledd av ett moderat kommunalråd. Det ligger nära till hands att tro att denna nu straffas genom att kommunen tas ifrån en verksamhet av socialdemokraterna i universitetsstyrelsen. För fortfarande är det så i Norrbotten att den som riktar kritik mot överheten/socialdemokratin, har reprimander att vänta.