onsdag, maj 28, 2008

Ofrivillig brottsling

Den här rubriken fastnade jag för förra veckan. Den som avses, en "psyksjuk", har tydligen av redaktionen på tidningen ifråga bara genom sin diagnos ansetts vara av brottslig natur. Inlåsning är normaltillståndet för sådana åtminstone om man går efter medielogiken ifråga om dylika individer. Jag har tidigare skrivit om fallet. Här pekas visserligen inte någon ut, men en stor skugga faller över alla som kan räknas in i gruppen psyksjuka. Per definition är dessa livsfarliga enligt svensk såväl lokal- som kvällspress.

Frågan är hur händelser av det här tragiska slaget - för det finns ju fler exempel - bäst ska hanteras. Att namnge och hänga ut är ingen bra idé. Ej heller att rikta in sig på grupper. Faktum är att vi för närvarande befinner oss i ett läge där psyksjuka, vilka dessa nu egentligen är enligt medierapportörerna, mer och mer får fungera som samhällets syndabockar. Utvecklingen är med andra ord allvarligt oroande.

Vården ska givetvis ha sin släng av sleven. Dessvärre tycks kraven på denna i dessa ärenden mer inrikta sig på övervakning och straff istället för behandling. Och hamnar vi där skickas patienterna med psykiska problem snarare ut i ett rättsligt ingenmansland som inte alls lär komma tillrätta med problemen. Det är bara att konstatera, att när det handlar om psykiska sjukdomar, har människan en klar tendens att sluta tänka förnuftigt.