söndag, maj 04, 2008

Mellan tummen och pekfingret

Läste ett kåseri igår om hur det kunde ha gått om gränsen mellan Sverige och Ryssland dragits vid Kalix älv istället för vid Torne älv efter fredsslutet 1809. Förutsatt att Finland inte fått någon självständighet 1917 hade det kanske blivit så att Kalix fått namnet Kalixgrad istället.

Det som avhandlas är naturligtvis Lenins omtalade resa genom Sverige och Finland över Haparanda revolutionsåret. Denne ska möjligen ha haft vissa idéer om Norrbotten efter att ha passerat genom regionen.

Lenins tågresa förändrade visserligen historiens riktning. Ändå tycker jag det är bra mycket intressantare att diskutera motiven bakom färden från Schweiz till Ryssland. Det var nämligen så att underrättelsetjänsten i det wilheminska Tyskland i Lenin mycket korrekt såg en farlig bråkstake. Och eftersom Tyskland vid tidpunkten låg i krig med Ryssland låg det en inte så liten potential i att förpassa Lenin till fiendelandet där han kunde skapa oro.

Som bekant blev Lenins resa i ett plomberat tåg genom Tyskland början på 1900-talshistorien. Den lärdom som kan dras av hur denne revolutionär kom till makten kan inte bli annan än att han snarare var en bricka i ett större spel än någon stor ledare. En inflytelserik ideolog möjligen, men definitivt inte någon stor statsman.