tisdag, augusti 31, 2010

Är verkligen SD så mycket att oroas över?

I vanlig ordning när det kommer en mätning av väljaropinionen som visar att SD inte kommer in i riksdagen är majoriteten av landets journalister stormförtjusta. Detta är det första som talas om, så också idag när SKOP presenterade sin mätning.

Frågan är om SD:s eventuella inmarsch i den högsta folkrepresentationen i vårt land är så mycket att oroas över. Läste till exempel igår att i min egen valkrets ställer Sverigedemokraterna upp i fem kommuner (av 14) och att bara några få namn finns med på partiets valsedlar.

Nu är Norrbotten inte representativt för hela Sverige men säger kanske ändå något om att de som står upp för partiets politik är något av ett udda inslag i sammanhanget. Jag är desto mer bekymrad över en annan möjlig utgång av valet, nämligen att S kanske till och med kommer att öka sitt väljarstöd i regionen. Det skulle nämligen innebära att valvinden sannolikt blåser tvärtemot den i resten av landet, något som i förlängningen kommer att skapa en penibel diskussion om befolkningen i nordligaste delen av landet som konservativ eller inte riktigt vet vad som pågår runt dem. Eller ännu värre lite debatt kring att politiska åsikter för en del inte alls bygger på något upplyst val, utan hellre då utgår från vad andra sagt åt dem att tycka.