torsdag, februari 23, 2006

Valupptakt på Norra Latin

Idag när den borgerliga alliansen samlas till konvent (efter amerikansk förlaga?) så inleds valrörelsen på allvar. De borgerliga har haft övertaget i såväl den allmänna politiska debatten som i opinionsmätningarna en tid. Därför är det nu bara att vänta att socialdemokratin med dess stödkrafter efter konventet sätter igång sin berömda valmaskin i syfte krossa motståndaren.

Det kommer nog ändå att dröja ännu en tid tills det riktigt tunga artilleriet släpps lös, troligen ända in i augusti. Intressant blir ändå att se hur respektive sida fram till valet droppar "färdiga skandaler", dvs. gamla, för motståndarsidan negativa nyheter. Jag skulle kunna dra några exempel på sådana som jag tror definitivt kommer att komma upp senare men avstår för spänningens skull från detta.

En kraft att räkna med för de borgerliga är med all säkerhet Göran Persson. Han har med undantag för en grön period nu regerat för maktens egen skull i tio år, blivit allmer presidentlik, dock utan att en enda gång ha behövt underställa sin person väljarnas dom. I Sverige sitter nämligen regeringspartiet och Persson vid makten på grund av ett paket som likt på julafton inte fick öppnas före valet. Och tillräckligt många har i två val röstat socialdemokratiskt på grund av den svarta låda som alltmer kommit att känneteckna svensk politik.

I höst lär Persson och hans parti för första gången på allvar ställas mot ett alternativ där person och lämplighet spelar in. I den matchen är jag rädd för att han kommer att åka på stryk.