söndag, januari 11, 2009

Rebellstaten Gaza

Carl Bildt fick något att sätta tänderna i inte långt efter att julmaten slunkit ned. Även om jag inte tror att han gläds åt det som sker så är ju är ju konflikter hans livsluft. Frågan är om han hade gjort några avtryck i historien överhuvudtaget om vi ponerat att konflikter inte existerat.

Bra analyser gör han i alla fall. I något nyhetsprogram försökte de ha det till att han ensidigt anklagade Israel för att ha brutit mot proportionalitetsprincipen, när det han egentligen sa var att båda sidor bröt mot denna.

I Sverige dominerar nämligen i vanlig ordning israelkritiska uttalanden. På sina håll har det faktiskt låtit riktigt illa, nästan så man undrar hur i all världen vårt land kunde hamna i topp i det demokratiindex som The Economist sammanställde.

Hamas som utövar någonting som ska föreställa styre i Gaza uppträder inte statsmannamässigt. Däremot förväntas alltid Israel göra det i den här konflikten. Ska det någonsin bli ett slut på denna måste Hamas lämna rebellrollen som israelerna gjort för länge sedan.