tisdag, januari 06, 2009

Betungande bankjobb?

Under mellandagarna har Tour de Ski gått att avnjuta framför TV-apparaterna. Sorgligt nog slutförde endast 25 procent av de föranmälda svenska deltagarna tävlingen, ett faktum som nog har sin förklaring mer än i sjukdomar.

Kommentatorer var Jakob Hård och Niklas Jonsson, den sistnämnde med en diger meritlista som aktiv i vilken ett OS-silver från 1998 utgjorde höjdpunkten på karriären. Men Niklas är också chef på SE-bankens kontor i Luleå, varför kommentatorsysslan blir något svår att försvara med tanke på det ansvar som sammanhänger med uppdraget inte minst nu i kristider då otaliga fått se sitt sparade kapital krympa ihop rejält.

Nu är väl inte SE-banken direkt småspararnas bank. Ändå tycker jag det är märkligt att höra Jonssons ibland rätt självgoda analyser av åkarnas prestationer när man vet att han har uppsikt över en hel del pengar "till vardags". När raset på börsen inleddes konstaterade han dessutom rätt kaxigt att börsen kan gå ned så mycket som 30-40 %, "för det har den gjort förr". Idag vet vi att denna profetia var fel. Mycket fel.