tisdag, februari 05, 2008

Bloggaren som kom in från kylan

Det här med stereotyper och nidbilder av befolkningen i norra Sverige är ett ämne för sig. Nyligen skrev journalisten-bloggaren-ledarskribenten, från Dalarna bördige Per Gudmundson ett ledarstick i genren. Till en bild föreställandes en hoppande skoterförare tycker sig Gudmundson ana en kompensationstanke från "de fria viddernas män" i motståndet mot avvecklingen Tullverkets verksamheter. Detta på grund av regeringens skattehöjningar.

När en känd språkvetare från Eskilstuna skulle utforska svenska språket i Norrland åkte han inte till någon av landsdelens metropoler för att ta reda på fakta, utan till en obetydlig inlandsort. Där hittade han till slut fram till byns originellaste person. Och vips var bilden av norrlänningen bekräftad utan föregående undersökning. En del kallar dylikt sett att arbeta vetenskaplig metod.

Om Per Gudmundson står att läsa i webuppslagsboken framför andra att han tidigare jobbat på Sveriges Television. Hur var det nu med det? Fick han inte sluta där på grund av att arbetsgivaren ogillade hans bloggande? Och i en lång krönika interfolierad med David Bowietext gjorde han slut med sin illojala verksamhet där? Så vitt jag vet är Per Gudmundson fortfarande igång med en blogg, ibland också på denna som kommentator av sin egna ledare i Svenskan.

Svenska Dagbladet är ett organ som för övrigt likt vad som påstås om norrlänningar är bidragsberoende. Med tanke på Gudmundsons tidigare karriär, kan vi inte ana en kompensationstanke i anställningen på SvD?