Igår uruppfördes Sven-David Sandströms opera som bygger på Torgny Lindgrens roman Batseba. Librettot är skrivet av Leif Janzon.
Av och med denne har en del material framförts i den tidning på orten där han visst ska bo. Det vill säga utanför Luleå. Närmare oklart exakt var. Vad mera precist kan sägas är att Leif Janzon blivit golvad av Ingmar Bergman såvitt det inte finns flera kritiker med det namnet. Denna händelse har så att säga passerat i den retuscherade kråkvinkeljournalististiken.
Det är i varje fall intressant att läsa vad Leif Janzon säger om skillnaden mellan hans egen "norrbottniska" religiositet och Torgny Lindgrens västerbottniska dito. Den förstnämnda är enligt Janzon kärleksfull och god medan västerbottningarnas Gud är gammaltestamentlig, hård och straffande.
Inte för att jag riktigt känner igen beskrivningen utifrån den frisinnade tradition där jag växte upp i nordligaste Bottenvikens kustland. Men iakttagelsen att Gud eller överheten "i Norrbotten" överlag? är alltigenom god kanske ändå säger något om den politiska kulturen här. Makten är något man tar för givet, något som inte går att kritisera utan repressalier. Detta verkar åtminstone västerbottningarna medvetna om medan det längre norrut är vanligare med en försonande hållning till överheten.