torsdag, mars 13, 2008

Mona har börjat tala

En beprövad taktik bland politiker på riksplanet från Norrbotten har under många år varit att tiga och låta borgerliga politiker ta smällarna för åsikter de inte själva vågat eller kunnat bemöta. År efter år har det varit så undantaget perioder då någon boss eller pamp varit i stånd att tala för hela den socialdemokratiska menigheten.

Något liknande har Mona Sahlin ägnat sig åt sedan hon blev partiledare. Hon har kunnat göra detta på grund av att regeringen fått jobba i motvind med impopulära åtgärder som inte gett vidare bra utdelning. Men nu har det gått dithän att regeringen inhöstat en del framgångar. Att tiga går därför inte längre och Mona har börjat tala.

Tidigare var socialdemokraterna ute och lanserade en skolpolitik som låg ganska nära folkpartiets. Betyg tidigt är inte så dåligt som tidigare hävdats. Någon mitteninbrytning kommer emellertid inte detta utspel att leda till. Folkpartiet kommer att fortsätta dominera skolpolitiken. Mer intressant är då partiets nylanserade linje ifråga om invandringen. Socialdemokraterna vill nämligen tvångsplacera invandrare i landets kommuner i syfte att åstadkomma någon sorts befolkningsutjämning. Ställ detta förslag mot regeringens policy som ställer krav på invandrare och deras anhöriga att de ska ha försörjningen ordnad innan de kommer i hit och vi har en valfråga på gång.

I fortsättningen måste socialdemokraterna fortsätta att komma med alternativ om de alls ska ha en chans att återvinna regeringsmakten 2010. Skyttegravstaktik av norrbottniskt slag kommer inte att vinna gehör i längden. En argumenterande socialdemokrati är en absolut nödvändighet för vitaliteten i det politiska klimatet i landet.