fredag, mars 28, 2008

Förnyat samarbete över kanalen

Sedan tågförbindelsen under Engelska kanalen invigdes har det varit dåligt med större samarbetsprojekt mellan Frankrike och Storbritannien. Eurostar har dessutom haft ekonomiska problem. Att få lönsamhet i undervattensbanan visade sig vara svårare än tänkt.

När president Sarkozy besöker Storbritannien lär försvarsfrågorna stå i fokus. Frankrike driver på hårt för ett europeiskt försvar, och förhoppningen är väl att försöka blidka britterna som är mer återhållsamma i denna fråga. Länderna väntas också göra ett gemensamt utspel om hur internationella institutioner som Världsbanken och IMF ska arbeta framgent.

Utgången av statsbesöket kommer att bli intressant, inte minst mot bakgrund av det råkurr som uppstod mellan de anglosaxiska stormakterna USA och Storbritannien kontra kontinentala stater som Frankrike och Tyskland i samband med Irak-invasionen. För närvarande är relationerna mellan den franske presidenten och Angela Merkel frostiga. Kan det vara så att Frankrike är på väg att återta en ledarroll i europeisk politik?