lördag, april 16, 2005

Matriarkat istället för demokrati?

Det har väl knappast undgått någon att ett feministiskt parti lanserats i Sverige. Visserligen kallar sig detta än så länge för en förening. Men gör initiativtagarna anspråk på att konkurrera om rösterna i nästa riksdagsval måste man ta steget över till att i det politiska partiets form ta ansvar för sin ideologi och sina konkreta förslag. Så enkelt är det.

Det är inte det lättaste att göra sig en föreställning om FI:s ideologi utöver slagordet "Krossa patriarkatet". I vad som framkommit hittills talas det mest om olika problem. Om företeelser i samhället anförda av män som riktar sig mot kvinnor. Det är just detta som är det intressanta. I likhet med andra intoleranta politiska ideologier manar de blivande? feministpartisterna fram bilden av en demon som måste bekämpas. Vad de själva står för framkommer inte.

Hållningen hos en av FI:s chefsideologer, Ebba Witt-Brattström, är typisk. I TV4:s lördagsintervju häromveckan sa denna när ansvarsfrågan fördes på tal att denna inte är något som FI ska syssla med. Längre fram i programmet menade dock Witt-Brattström att alla män har ett ansvar för brott som begås mot kvinnor av enskilda män. Argumentationen förefaller inte direkt logisk. Snarare hatisk.

Begreppet patriarkat började användas i ett relativt sent skede i historien, närmare bestämt i samband med att upplysningsidéerna började möjliggöra uppkomsten politiska ideologier. Det användes då, och används fortfarande, för att avse en ordning där kvinnor och yngre män är underordnade äldre män. Det paradoxala med detta är nu att inga rättighetsförklaringar, såsom de först formulerades av programmakarna bakom den amerikanska och franska revolutionen, fråntar kvinnorna några speciella rättigheter.

Så frågan är nu varför krav på förbättrade förhållanden utifrån jämlikhetsidéerna i grundlagen inte intresserar de svenska vänsterfeministerna? Svaret kan inte annat vara än att det är makten som är central. Fixeringen vid det skapade samhällssystemet patriarkatet tyder på att vad Schyman & Co vill ersätta detta med är ett lika antidemokratiskt och reaktionärt matriarkat. Och allt detta bara för något personligt upplevt.