måndag, februari 27, 2012

Död hand över jämställdhetsdebatt i norr

Uttalandet från en turistchef i förra veckan att en bastubadare borde bli nästa landshövding i Norrbotten fick fart på genuspapegojorna. Själv tog jag det hela som ett utslag av en god portion ironi, eller möjligen ett överilat tankeskott uttänkt under mindre intellektuella former.

I alla fall är det så att debatter alltid utvecklas, försåvitt inte åsiktsklimatet stagnerat och bränt fast helt och hållet. Så verkar det emellertid vara i Norrbotten. För några veckor sedan läste jag en genustolkning av humorgruppen Klungans scenerier utförd av en journalist som förmodligen rör sig mellan alltför många ämnen för att överhuvudtaget tas på allvar. Men ändå. Detta med att finna markörer i oändlig mängd, endast med det syftet att stödja sin övergripande tes landar till sist i en totalitär politisk ideologi. Verksamheten är med andra ord varken vetenskaplig eller granskande.

Tidskriften Axess temanummer över feminismen i kombination men Per Ströms idoga arbete för att belysa jämställdhetsfrågan ur ett annat perspektiv än det gängse utgjorde förmodligen den huvudsakliga orsaken till vändpunkten för svensk jämställdhetsdebatt. Därför tillhör jag dem som betraktar detta personliga känsloutbrott som en sista suck snarare än ett debattinlägg. Och för övrigt det sämsta jag läst i DN på mycket länge. Konstruktiva samtal skapas genom att debatter utvecklas framåt hela tiden. Låt oss hoppas slippa hör mer nu än ekon från 90-talet.