torsdag, augusti 11, 2011

Pengar har inget beständigt värde

I 45-årsåldern är det vanligt att det dyker upp personer, gärna sådana som kallar sig entreprenörer, som påstår att de har tjänat ihop pengar så det räcker fram till pensionen. De skulle således inte behöva jobba mer.

Senast jag hörde något om ett sådant fall var när Stefan Edberg ansåg sig kunna lägga sig i hängmattan för gott. Men ingenting kan vara mera felaktigt eftersom pengars värde kan krympa ihop på grund av var man har dem placerade. En dunderinflation kan eliminera såväl sparade pengar som skulder. Finns då inga trygga ekonomiska placeringar i en orolig värld? Nja egentligen inte, men det går att försäkra sig på hur många sätt som helst nästan. Dock utan att helt riskfria instrument kan erbjudas.

Fortsättningen på Finanskrisen när den nu slutar visar med all tydlighet att det inte går att driva en ekonomi på krita. De som hyllar vår nuvarande finansministers insatser glömmer gärna att det är hushållens upplåning som drivit tillväxten i landet i kombination med en euro-fri valuta. När vi kommer ur den svacka vi verkar vara på väg in i är det en förhoppning att nästa högkonjunktur kommer att innehålla mer av värdeskapande tillväxt.