Fortsättningen på listan med förra årets företeelser värda att uppmärksamma.
Idrottsprestation:
Svenska herrarnas stafettlag i OS 4X10 km fick bragdguldet. Men egentligen borde hela längdåkningslandslaget inklusive vallningsteamet fått utmärkelsen. Att det inte blev en enskild utövare och istället ett lag får nog ses som en markering att svensk längdskidåkning gjort ett bra lagarbete. Många medaljer blev det men Norge var trots detta vassare.
Turer hit och dit som till sist fick ett lyckligt slut:
Handlade det mest om ifråga om bilmärket Saabs öden och äventyr. Självaste DN prydde i bästa kvällstidningsstil sin ekonomibilaga med en gravstensliknande runa över biltillverkaren. Detta var i slutet av 2009 och näringsministern höll en låg profil när ett febrilt arbete på dennas departement pågick och bland annat medverkade till att en ny ägare uppenbarade sig, Spyker.
En icke-debatt:
Kan sägas ha utspelats mellan tidningsmännen Per Svensson och P J Anders Linder ifråga om monarkins vara eller icke vara. Jag läste aldrig debattboken men att ställa monarki mot republikanism och tro att det ska föra till något utvecklande samtal eller några fruktbara resonemang i övrigt tror jag inte på. Samtidigt visar det på något av ett dilemma hos de som går att kategorisera som "höger". Själv är jag dock valmonarkist.
Ett systemfel om något:
Uppenbarade sig i samband med efterspelet till årets riksdagsval. Någonting i stil med amerikanska presidentvalet 2000 och vad som brukar tillhöra vanligheterna i mindre demokratiska regimer vid valtillfällen utspelade sig i Sverige i höstas. Först och främst visade den efterföljande debatten på valkaoset att vi inte har ett proportionellt valsätt eftersom sådana är teoretiska konstruktioner. Jag har tidigare här på bloggen argumenterat för majoritetsvalsystem med hänvisning till att detta skulle ge bättre regeringsunderlag. Och när ändå proportionalismen är en utopi så borde en ny Grundlagsutredning genast få direktiv om problemet för att undvika en kommande röra efter ett annat val. Riktigt penibelt var det ändå för den mallige professor i statsvetenskap som intresserat sig för valsystem i flera år men blev offentligt bortgjord av en matematiker som visste och kunde vad han talade om.