Någon har sagt att vad som sker i Norrbotten ger en god fingervisning om hur politiken på riksnivån lyckats. Kanske ligger det något i detta. Regionen som sådan har ju en svag egen tradition att falla tillbaka på i form av sitt landskap. Istället fungerar snarare det av statsmakten upprättade länet som grund för vad norrbottningarna helst identifierar sig med.
Tidigare har här på Bottnakarlens blogg belysts hur besvärligt det tycks vara att skapa en ny politisk institution i Norrbotten. Det samverkansorgan för regional utveckling som ska bli en nivå mellan staten och kommunen och på sikt kanske också ersättaren för dagens landstingskommunala verksamheter, lär inte komma till stånd förrän efter nästa val.
De borgerliga partierna i Norrbotten har bildat en vårdallians med riksdagspartiernas allians som förlaga. Syftet är att åstadkomma ett maktskifte i landstinget efter 2006 års val. Detta är ett bra initiativ och bådar gott inför eventuella nya försök att få till en ny regional politisk institution. Men först måste man vinna valet.
Detta är inte möjligt utan hjälp av åtminstone ett parti, och namnet på detta är Norrbottens Sjukvårdsparti. Kanske kan ett likartat förhållande sägas gälla på riksnivån där de borgerliga partierna kan behöva hjälp av en Septemberlista för att vinna valet. Båda dessa kan betraktas som bångstyriga krafter men i alla fall något som kan vara med och utgöra ett regeringsunderlag.
Till de som betvivlar att jag framför realistiska alternativ vill jag bara påminna om att förra gången de borgerliga regerade landet så stöddes man av Ny Demokrati. Så varför vore det fel att spekulera i borgerligt styre med hjälp av något som närmast kan liknas vid populistiska partier?