måndag, juni 20, 2005

Den fördärvlige sexköparen

Det har rönt en del uppmärksamhet att ett par domare brutit mot den för Sverige så speciella sexköpslagen. Denna innebär som bekant att endast köparen av sexuella tjänster begår en kriminell handling. Sexsäljaren går däremot fri, vilket enligt vedertagen ekonomisk teori måste betraktas som bakvänt.

Nu är ju inte prostitution en ekonomisk verksamhet av vanligt slag. Men frågan är om det är rätt väg att gå att utdöma straff i syfte att komma åt själva problemet. Prostituition är mestadels en beklaglig företeelse för alla inblandade i den varför mer uppmärksamhet borde ägnas åt att komma åt dess orsaker. I Sverige är dock den vänster som i andra sammanhang hellre talar om orsaker till samhällsproblem än om straff inte beredd till detta.

Man kan fundera över detta. Är det möjligen så att den feministiska doktrin som staten/regeringen använder för att betrakta omvärlden tar ifrån vänstern dess bästa förmåga: att iaktta och förklara samhällsproblem. Eller ligger bakom sexköpslagstiftningen intet annat än ett hämndmotiv? Ska uttrycket hora bytas ut mot torsk som skällsord?

Som en följd av den dogmatiska och föga upplysta lagen mot sexköp har prostitutionsproblematiken i Sverige bara antagit nya former. Utpressningssituationer har blivit vanligare och verksamheterna har flyttat till nya marknadsplatser. Precis som om vi levde i en totalitär stat.