onsdag, maj 03, 2006

Prostitutions-VM

Som väl få missat så ska det hållas VM i fotboll i Tyskland i sommar. I Sverige är dock detta evenemang numera mest förknippat med något annat - män som köper sex. Männen far inte utomlands för att se fotboll, utan för att ha sex mot betalning. Debatten har gått på högvarv och längst ifråga om kritik gick jämställdhetsombudsmannen som helt enkelt vill att Sverige bojkottar VM.

Det går att allvarligt fråga sig om någon skulle bry sig. Är det förresten någon utanför landet som kommer ihåg att Sverige bojkottade Eurovisionsschlagern 1976? Tror inte det. Ej heller tror jag det är särskilt många som har några positiva erfarenheter av Sveriges försök att leka moralisk stormakt under det kalla kriget.

De röster som höjs i Sverige för att göra om fotbolls-VM till ett prostitutions-VM är inget annat än tecken på desperation. När världen var uppdelad i två stormaktsblock var det lättare för ett litet land att sticka ut och säga "sanningen". Den tiden är som sagt förbi. Istället för att fördöma och torskförklara alla fotbollsintresserade borde Sverige inom ramen för EU-samarbetet ägna tid åt att seriöst diskutera ett så allvarligt problem som människohandel.