onsdag, november 25, 2015

Historia som upprepar sig

Dagens stora snackis är förstås hur nära det varit att Miljöpartiet lämnade regeringen. Jag har spått att Stefan Löfvén läst upp sin sista regeringsförklaring, och att det bara är en kortare eller längre tidsfråga innan han måste lämna in sin avskedsansökan. Situationen för honom är inte olik den centern och Thorbjörn Fälldin fick genomlida på 70-talet efter att ha vägrat "dagtinga" om kärnkraften. Löfvén ville ju inte heller dagtinga i flyktingfrågan före valet och tvingas nu till ständiga eftergifter.

Ett problem för svenska politiker verkar vara att ha verkligheten som fiende. Det gällde såväl Olof Palme som Thorbjörn Fälldin. Men också senast Fredrik Reinfeldt med sitt tal om öppna hjärtan. Stefan Löfvén går i den sistnämndes spår. Jag fick möjlighet att skriva akademisk uppsats om kärnkraft och kunde konstatera att frågan under Göran Perssons styre var en fråga för pragmatiker och inte politiska brösttoner. Samma borde gå att åstadkomma ifråga om flyktingfrågan.

Frågan är vem som kommer istället. Icke otroligt är han själv men det verkar inte sannolikt med en sammansvetsad Allians som motståndare som börjat visa tendenser att vilja opponera och regera igen. Det är i alla fall trist att de som bestämmer så sent vaknat med åtgärder i en fråga som blivit i det närmaste ohanterbar.