torsdag, februari 14, 2008

Fördel Obama i primärvalskampen

I USA är vägen till Vita huset som bekant lång. Först ska respektive parti utse sin presidentkandidat. Sedan efter ungefär ett halvår av interna stridigheter börjar själva slutstriden om världens mäktigaste ämbete. I år är amerikanska presidentvalet extra intressant eftersom det är första gången på 28 år sedan inte en sittande president eller vicepresident kandiderar till posten.

Republikanernas presidentkandidat kommer att heta John McCain. Demokraternas Barack Obama eller Hillary Clinton. Den förstnämnde har för närvarande ett övertag men mycket tyder på att det kommer att bli en strid ända in på konventet i sommar, något som lär spela republikanerna i händerna eftersom det i sammanhanget är viktigt att i tid enas som vem som ska representera respektive parti. Medan McCain kan koncentrera all kraft på sin egen kampanj måste Obama och Clinton försöka vinna sitt eget parti. Det här är en faktor jag tror kommer att påverka utgången i valet i november.

Det har sagts om McCain att han är en mer frihetlig politiker än sina två demokratiska motståndare. Obama är möjligen en mer konservativ liberal som kan vinna fler republikanska kärnväljare än Clinton. Han har med andra ord större chans att vinna över McCain än Clinton. Det är den andra viktiga faktorn här. Båda står dock för höjda skatter och mindre frihandel. En fråga som kan komma upp senare i höst är när/om kandidaterna måste ta klar ställning ifråga om Irak. Utrikespolitiken har avgjort amerikanska presidentval tidigare.